dimecres, 13 d’octubre del 2010

El nou NAS de la familia

Després de provar d'instal·lar Ubuntu en el PC de casa, vaig veure les possibilitas que té i vaig começar el projecte de disposar d'un NAS a casa, fet completament a mà.
Ja disposava d'un petit NAS de doble bahía Dlink DNS-323 i continua sent el repositori de les dades de la familia, Fotos, videos i treballs dels nens, en una configuració de RAID1 de 500GB.

Té moltes possibilitats, però es queda curt en quant a CPU i memoria, i no es pot ampliar més.

Per tant, i després de fer una prospecció en el mercat de NAS de 3/4 bahies, vaig comprovar que era més económic fer una instal·lació que no comprant el dispositiu fet.

Les característiques que havia de tenir eren:
CPU de baix consum (Atom o similar)
Memoria de 2GB (almenys)
Capacitat per a 4 discs SATA (3 en RAID5 i el disc de boot)
Compacte i silenciós, per no ocupar excesiu espai.

Després de regirar webs de mini-pc, la mida ideal era una placa mini-itx. Per això i gràcies a la recent aparició de la placa Gigabyte GA-D525TUD, podia tindre CPU Atom, 4GB i 4 ports SATA, a canvi de sacrificar la salida digital de video.

Després de triar aquesta placa entre d'altres, vaig buscar una caixa on hi capigués tot. Hi havia una de Lian-Li, pero voluminosa, i la definitiiva, la Chenbro ES34169 que té les característiques esperades.

Així doncs, vaig començar a instal·lar el disc d'arranc Seagate momentus 500GB de portàtil i un CD-ROM reciclat d'un portàtil "TEAC CD-224E" (crec que el canviaré per una gravadora de DVD).
Després vaig montar la placa base i 4GB de memoria (màxim per aquesta placa). Es va connectar els ventilados, el lector de tarjetes, els botons del panel frontal i els USB frontals.
Després vaig montar en els caddies els 3 discs de 1TB (tots de Western Digital Caviar Green , 2 del model WD10EAVS i 1 del model WD10EADS, , la diferencia es que els EAVS tenen 8MB de cache i el EADS 32MB)que ja formaven part del RAID5 en l'altre PC i de la boca 1 a la 3, estàn connectats a la placa base, la 4 pressa de SATA de placa es pel disc d'arranc.

La boca 4 queda sense ús, fins que instal·li la placa de 2 ports SATA en el port PCI, amb aquesta placa, a més hi haurà un port e-sata per futur ús.

S'ha instal·lat Xubuntu 10.10, he preferit xbuntu, perque encara que sigui dstribució de desktop, ja porta integrat el gestor gràfic.
A més s'ha instal·lat, mdadm, kaffeine, OpenSSL, samba, webmin i clamav.

Un bon equip que fa de PVR (kaffeine), Gravadora de DVD (brasero), Gestor de descàrregues (JDownloader i Transmission), Gestor d'ebooks (calibre).

Ja he canviat el CD-ROM per una regravadora de DVD TEAC.
EL KVM, finalment es de Belkin.
Els ventiladors no els he canviat, he conectat els originals a 5V i giren més a poc a poc.

2 comentaris:

  1. Hola.
    Estic pensant en muntar un NAS i la combinació de placa i caixa que té tots els numeros és la mateixa que heu fet servir (de fet he arribat aquí des de la cerca de google amb els dos noms).
    En el meu cas, la idea és fer servir els 4 SATA per discs de dades i aprofitar l'IDE pel disc del sistema (també linux, per cert). Fins i tot estic mirant si puc fer servir una tarjeta CompactFlash o similar i estalviar-me el disc i de pas baixar una mica més el consum.
    La placa no te gaire problemes, però trobar la caixa no sembla tan fàcil. De fet fa algun temps que hi dono voltes, des de la seva versió anterior, la ES34069. Et faria res comentar on l'heu trobada i a quin preu?
    Gràcies!

    ResponElimina
  2. Hola Foo.
    La vaig trovar a eBay. Venen d'Alemanya i costa uns 180€.
    Es molt bona caixa i el sistema consumeix uns 30W.

    ResponElimina